BLOG

VERB

24.09.2016

VERB "TO BE"

Complete the sentences. Use the correct form of "TO BE"

  1. Michael Jordan __________ American. He __________ a basketballer.
  2. I _________ from Turkey.
  3. Mary and William __________ Italian. They __________ Spanish.
  4. Barcelona and Madrid __________ in Spain.
  5. Where __________ Martin?
  6. __________ you tired?    Yes, I ___________.
  7. The cat __________ under the chair.
  8. Where ___________ they from?
  9. My mother ___________ a doctor.
  10. __________ the weather cold?

WHEN / AFTER / BEFORE

FILL IN THE BLANKS WITH  WHEN, AFTER or BEFORE

MY FIRST DAY IN ANTALYA

Two years ago, I went to Antalya, Turkey. __________ I went there, I booked a room in one of the five star hotels. I was really excited because it was my first holiday in Turkey. __________ I left the airport, I took a taxi to my hotel. I rememebered that it was a hot day. __________ I arrived my hotel, I checked in and went to my room. I relaxed for about two hours. __________ I relaxed, I went out to see the city. It was a lovely evening and it was really crowded, full of tourists. I started to get hungry but __________ I ate something, I took some photos of historical buildings. __________ I had dinner, I went to my room and fell asleep.

GERUND OR INFINITIVE

GERUND /INFINITIVE

Choose the correct option.

1. Alex’ll never forget _____________ that goal against Barcelona.

a) to score            b) score       c) scoring

2. While I was driving past his house, I saw Hurley __________basketball in his garden.

a) play                  b) to play       c) playing

3. I regret ____________that I can’t make it on time. I’m very busy.

a) say         b) to say       c) saying

4. I forgot __________ my spare battery so I couldn’t call you on time.

a) to take      b) take      c) taking

5. Remember___________ the safe before you leave the office.

a) locking    b) lock      c) to lock

6. If Murat is always late to work, he risks ___________his job.

a) to lose     b) lose     c) losing

7. After I finished ___________the cats, I prepared myself a big sandwich.

a) feeding     b) to feed      c) feed

8. As he has been looking for a new job for 3 months, he regrets not __________two more foreign languages when he was younger.

a) to learn       b) learn      c) learning

9. I saw my manager ___________his car and drive away.

a) get on    b) getting on     c) to get on

10. As Roberto Carlos drove past the training pitch, he saw Alex ____________free-kicks.

a) practice   b) to practice      c) praticing

 

KEY: 1.c 2.c 3.b 4.a 5.c 6.c 7.a 8.c 9.a 10.c

SENTENCE TRANSFORMATION FOR FCE

SENTENCE TRANSFORMATION

REWRITE THE FOLLOWING SENTENCES. DON’T FORGET TO KEEP THE MEANING THE SAME

1. There was a problem in the computer system so nobody connected to the net.

Nobody______________________________________________________________. ( because of )

2. Jack Nicholson hasn’t given an interview for seven months.

The last time ________________________________________________________.

3. Despite being very tired, Kerem finished the reports on time.

Although ____________________________________________________________.

4. It wan’t necessary for them to bring so many books, but they did.

They ________________________________________________ so many books. ( needn’t )

5. Meg Ryan hasn’t taken part in a film for two years.

It’s _______________________________________ since she took part in a film.

6. Kate can’t find a good job because he is not qualified enough.

If Kate_______________________________________________________________.

7. She hadn’t thought the match would be so exciting.

The match________________________________________ she had thought.  ( more )

8. I’m sorry I couldn’t make the reservations on time.

I wish ___________________________________________________________.

9. The government must find a solution to the water problem or else we’ll run out of water.

Unless______________________________________________________________.

10. It’s been months since I last saw my sister.

I haven’t____________________________________________________________.

11. ” Let’s rent a DVD “, she said.

She suggested ______________________________________________________.

12. She regrets not learning to drive.

She wishes ________________________________________________________.

13. I’m sure that wasn’t Ekrem we saw. He’s in Texas.

We can’t __________________________________________________________.

14. She finds my accent difficult to understand. ( difficulty )

She has ___________________________________________________________.

15. Football doesn’t interest Aylin a lot. ( interested )

Aylin ____________________________________________________________.

FUTURE TIME CLAUSES EXERCISES

JOIN THE TWO SENTENCES. USE THE WORDS IN PARANTHESIS.

  1. Joseph and Mark had dinner. Then they watched the match on TV. (after)
  2. My sister was driving. She fell asleep. ( while )
  3. The interview finished. I phoned my mother. ( as soon as )
  4. I don’t want to find a job. I’ll finish my school. ( before )
  5. My friends waited at the station. My train arrived. ( until )
  6. She wants to do some shoppng. She goes home. ( before )
  7. He was painting the fence. A policeman knocked the door. ( while )
  8. My wallet was stolen. I was walking in the street. (when )
  9. Don’t drink coffee. You go to bed. ( before )
  10. I will finish the letter. I collect enough data. ( as soon as )