SÖZLÜK
Kelime:

ADVERB CLAUSES ( TEST YOUR GRAMMAR )

Exercises, Grammar Points Add comments

ADVERB CLAUSES

Choose the correct answer

1. Murat decided to give up smoking _________he had had a heart attack two times.

a) in case    b) although    c) because   d) even if

2. ____________ she was walking along the garden, she found a very rare flower.

a) because  b) provided that  c) so that   d) while

3. ____________ my father woke up, he realised that he had forgotten to turn off the lights.

a) when  b) unless   c) while   d) even though

4. __________ he behaves well, Mary will never talk to him.

a) although  b) unless   c) if    d) in the even that

5. __________ my best friend Hasan five years older than me, he looks very young.

a) until   b) when  c) although  d) because

6. __________ they have passed the stamina test, they can get their scuba diving licence.

a) Now that   b) Even though   c) Unless   d) When

7. I have decided to buy a car ____________ I can go to work easily.

a) in case   b) so that   c) provided that   d) although

8. Merve looks at her husband _________ she hasn’t seen him before.

a) as if   b) when   c) although   d) because

9. The soldiers in the camp will be punished ___________ they didn’t obey the rules.

a) although  b) because  c) even if   d) however

10. You must wear your helmet while riding a motorbike, __________ you may hurt seriously in case of an accident.

a) but   b) although  c) even though  d) otherwise

11. __________ you are in top form, your coach always shows you respect.

a) Unless   b) As long as  c) Although  d) As if

12. __________ Jale did the ironing, _____________ she had also prepared the breakfast.

a) not only / but  b) not had only / but  c) not only had / but  d) not only have / but

13. I don’t want to invite Kemal to the party ___________ he always talks about nonsense things.

a) although  b) even if  c) despite  d) because

14. I’m going to work harder __________ I can be promoted.

a) when   b) so that   c) because   d) in spite of

15. She was very exhausted ____________ she didn’t stop working.

a) but   b) unless   c) although   d) because 

 

Key: 1.c  2. d  3. a 4. b 5. c  6.a  7.b  8.a  9.b  10.d  11.b  12. a  13. d  14. b  15. a

Leave a Reply

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Entries RSS Comments RSS Log in